2012. október 25., csütörtök

Mi az ébredés?



Az ébredésért imádkozunk, és ez lesz a témája az adventi imahétvégének is. Ennek kapcsán szeretném a következő napokban "Az ébredéshez vezető út" (Charles G. Finney 1792-1875) könyvének néhány nagyon aktuális részét közzétenni. Véleményem szerint, az egész tartalom nagyon fontos üzeneteket hordoz a számunkra. 


Mi az ébredés?

"Az ébredés a hívők megújulását, föléledését, s az Istentől távol levők megtérését jelenti. Alapjában véve, az ébredés nem más, mint visszatérés Isten iránti engedelmességre: megkeményedett hívők bűnbánatra jutnak, távol levő bűnösök pedig megfordulnak, és Istennek szánják az életüket. Ha a hívők felébrednek álmukból, a világ megtérésére sem kell sokáig várni.


Minden prédikálás hiába való, ha a hívők nem akarnak új szántást. Az igehirdető holtra prédikálhatja magát, és még sincs eredménye, ha a hallgatók szíve, kemény, mint a kő, mert nem hajlandók a bűnbánatra, megtérésre. Csak félig tértek meg. A felületes névleges keresztényből sok van, de hol található a mély, gyümölcsöző, igazi hit?”

"Testvéreim, állapítsátok meg ,magatok, van e szükségetek ébredésre vagy sem? Talán azért nincs ébredés nálatok mert nem akarjátok, hogy legyen? Nálatok ez nem fő téma. Nem imádkoztok érte, és nem szánjátok magatokat oda. A lelkiismeretetekre apellálok - oda akarjátok szánni minden erőtöket egy ébredésben? - Azt mondod: igen? Isten azt kérdezi: mikor kezdődjön az ébredés? Azt válaszold: kezd el ma Uram énbennem!"                    Charles G. Finney


Nincsenek megjegyzések: