2012. október 26., péntek

Ébredéshez vezető út (2. rész)



Ha új szántást (ébredést) akarsz….

„Ha új szántást (ébredést) akarsz, akkor vizsgáld meg magad, és állapítsd meg hol állsz: Istennel jársz naponta vagy az ördöggel? Kinek szolgálsz leginkább: Istennek vagy a sátánnak? Ki tart uralma alatt: a sötétség fejedelme vagy Jézus Krisztus?
Vizsgáld meg magad, és vedd számba bűneidet! Ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi érzelmeidet vizsgáld meg. Az önvizsgálat azt jelenti, hogy áttekinted eddigi életedet, és megállapítod cselekvéseidet, indítékaidat. Vizsgáld át megtérésed utáni életedet! Foglalkozz minden egyes bűnöddel! Egy általános visszatekintés és egy sommás beismerés, - hogy életed teli volt bűnnel, - nem elégséges. Isten nem szereti, nem akarja az általánosított számadást. Írj fel minden egyes bűnt, amely tudatossá vált számodra. Haladj előre a számadásban, mint a kereskedő a pénztárkönyvvezetésben. Bűneidet egyenként követted el, s amennyire emlékezni tudsz, egyenként is kell beismerned és megbánnod.

Mulasztási bűnök:
Hálátlanság
Isten iránti szeretet hiánya
Az ige elhanyagolása
Hitetlenség
Az ima elhanyagolása
A közösségi alkalmak elhanyagolása
Igehirdetésre figyelés és szolgálat elhanyagolása
Felebarát iránti hiányos szeretet
Hiányzó felelősség a nem hívők iránt
Családi kötelességek elhanyagolása
Növekedés hiánya a személyes életedben
Növekedés hiánya a testvéri kapcsolatokban
Az önmegtagadás hiánya

Tevőleges bűnök:
Az anyagiakhoz való viszonyulásod
Gőg, önhittség
Irigység
Ítélgetés
Pletyka
Könnyelműség
Hazugság
Képmutatás
Isten meglopása
Rosszkedv
Mások megakadályozása a jó cselekvésben”

(Az író mindegyik bűnt részletesebben tárgyalja a könyvben. Talán még ide kell sorolnunk mindenképpen a tisztátalanság bűnét, gondolatban, beszédben, tettekben.)

„Mindezt vizsgáld át! Kezdj hozzá azonnal! Ne húzd az időt, mert minden csak rosszabb lesz. Ismerd be Isten előtt a bűneidet! …. Távolítsd el azokat az Útból! Ha új szántást akarsz, el kell hárítanod az akadályokat. ……. Foglalkozz minden bűnnel olyan komolyan, mintha néhány perc múlva ítéletre kellene menned!
Készen vagy arra, hogy teljesen új életet kezdj? Amikor a Szentlélek egy bűnre mutat az életedben, akkor határozd el végérvényesen, hogy már nem akarod elkövetni. Az önvizsgálat a megtérésre való készség nélkül értelmetlen. ….. Mindaddig nem munkálkodik bennetek a Szentlélek, amíg minden bűnt ki nem teregettek Isten előtt.
Tarts alapos bűnbánatot! Ismerd be minden bűnödet! Alázd meg magad! Törj össze Isten előtt, s az imádság lelkéből annyit kapsz, amennyit csak elbírsz!
Charles G. Finney 1792-1875

Nincsenek megjegyzések: