2010. április 29., csütörtök

A szeretet hatalma, kontra karhatalom

Mint arról már írtam, ez év január eleje óta, rendszeresen járunk a gyergyói romák közé, ahol tapasztalhatjuk Isten munkálkodó hatalmát. Az első hetekben, szombat esténként kezdtünk menni, és ötven-hatvan felnőtt, valamint szinte ugyanennyi gyermek jött, és jön az alkalmakra. A feleségem külön foglakozik a gyermekekkel. Az Isten szeretete kiáradt rájuk, amit ők nagyon éheznek, és megragadta őket, e drága hatalom. A szeretet hatalma, olyan kegyelemmel veszi őket körül, hogy már több mint tízen döntötték el, hogy ők nem karanak Isten szeretete nélkül élni. Csodálkozom azon, ahogy változik az életük. Többen szabadultak meg szenvedélyeiktől, és azoknak az életvitelére is kihat, akik még nem döntöttek. A vágy és az éhség akkora, hogy nem elég nekik egy héten csak egy Istentisztelet. Már heti háromszor kell mennem. Szerda este elkezdtük a törekvők bibliaóráját, ahova csak azok jöhetnek, akik már eldöntötték, hogy ők követik Jézust. Akikkel már imádkoztunk, ha nem is születtek még újjá, de hoztak egy döntést Krisztus mellett. Tíz - tizenöt között vannak minden szerdán. Valamint vasárnap este is járok ki, akkor felnőttek-gyermekek együtt vannak. A romatelepet, itt téglagyárnak nevezik. Vannak a városban még romák, és már azok közül is többen kezdtek járni. Mindezt Isten végzi, és övé minden dicsősség. Viszont a városban is érzékelik egyesek, a romák életében elindult valami változás. De mintha nem mindenki venné ezt jó néven. Decemberben, mikor Isten indított bennünket arra, hogy szolgáljunk a romák felé, a városban az emberek és a hatóság részéről, nagyon ellenséges, elutasító és kiközösítő indulat volt feléjük. Nem ok nélkül. Sok bajt, fájdalmat okoztak a helyi embereknek. De most, mikor ezek az emberek Isten érintésére, és szavára hallgatva, kezdenek megváltozni, mintha némelyeket irritálna ez, és kezdenek provokatívan viselkedni. Húsvétkor rendőrök igazoltattak közülük egyeseket, és megkérdezte az egyik: 

-Mi van, a romák már nem isznak?

A válasz: -Nem. Tudja mi meg akarunk változni, és Istenhez tértünk. 

Mire a kérdező: -Ne csináljátok, ha így folytatjátok nem lesz munkánk...... a többit nem írom ki, mert nem akarok bajba kerülni.

Tegnap reggel fél hatkor a karhatalom emberei verték fel a roma telepet, és az ágyból kiugrasztva mindenkit, a személyazonosságukat ellenőrizték. Szinte mindenkinek ugyan azt a kérdést tették fel: -Maguk is hívők lettek? Többen azt válaszolták: -Igen, mások, hogy: -Adja meg az Isten, hogy azok tudjunk lenni. Egyikük házába az alábbi párbeszéd zajlott le, ami egyébként hasonló módon történt másutt is. 

-Miért akarnak maguk mind hívők lenni?

-Mert jár ide Zsolt bácsi(engem ott mindenki így nevez) és elmondta hogy Isten minket is szeret, és mi befogadtuk a szívünkbe a szeretetet.

-Az a Zsolt bácsi egy tolvaj, hazug, csaló ember- jött a válasz.

Erre az asszony elkezdett imádkozni: -Istenem bocsáss meg neki, nem tudja mit beszél.

- Maga meg mit motyog? 

- Magáért imádkozok.

- Mennyi pénzt ad maguknak, vagy mennyi paplant, hogy átálljanak?

- Nekünk nem ad semmit, csak az igét meg az imát, de nem is kell, mert az Isten mindent megad nekünk.

-Milyen vallású?

- Baptista.

- Jaj, tudják, hogy az rosszabb mint a jehovista vallás!

Ilyen és ehhez hasonló módon zajlott beszélgetések hangzottak el tegnap több helyen is a városban, a romák között, de nem csak a téglagyári telepen. Ezek után, már nem is volt furcsa, hogy este nyolc órakor mikor mentem, az iskolától ahol szoktunk gyülekezni, mintegy hetven-nyolcvan méterre, egy rendőr autó állt, benne két hatósági személlyel, úgy behúzva az udvarral szemebe, hogy ott láthassák a mozgást. A romák mondták, hogy kb. háromnegyed nyolckor érkeztek, és miután megjöttünk, úgy tíz perc múlva távoztak. Az talán csak épp a véletlen műve, hogy mikor hazaértem, a blokkunk előtt is sétált két egyenruhás....... A szeretet hatlama bár őket is megragadná és megváltoztatná. Azt kívánom, és kérem is, hogy Isten kegyelme és irgalmas szeretete még inkább áradjon ki, és legyen nagyon nyílvánvaló, megragadható, hogy sok ember életében hozzon áttörést, és Isten nevére dicsősséget.

4 megjegyzés:

Maresz írta...

Nem könnyű helyzet..., de az is furcsa lett volna, ha senki nem veszi észre a változást. Az Úr legyen irgalmas mindenkihez! Imádkozunk értetek, hogy legyen erőtök végezni ezt a nagy munkát és őrizzen meg titeket!

Mónika írta...

Imádkozunk értetek!Az Úr áldjon titeket!

Unknown írta...

Köszönöm,hogy megosztottad.... Nem gondoltam volna hogy ilyen állapotok lennének egy közép-európai (EU tag) országban... URunk adjon erőt,kitartást,és angyali védelmet Nektek! Testvéri tisztelettel:Zsotza

Anna írta...

Szinte hihetetlen! Mintha visszatértünk volna a kommunista rendszerbe. Szinte nehéz arra gondolni, hogy mindez hozzánk közel történik és nem valahol a kommunista Kínában! Az Úr adjon nektek sok erőt, és örömet a zaklatásokban is. Imádkozunk értetek.